Pavlin mučenik: Matija iz Kamenskog

Iako pavlinski red službeno ne proglašava svece i blaženike, s pažnjom čuva uspomenu na svoje duhovne velikane. Jedan od njih je mučenik Matija iz Kamenskog. Druge podatke mu ne znamo, znamo da je bio pavlin svećenik i da je bio Hrvat negdje iz Like. Ne znamo koliko je imao godina, niti druge detalje o njemu. što nije ni važno iz perspektive vječnosti. Bio je jedan od 12 pavlina koju su djelovali u Kamenskom samostanu osnovanom 1404. godine. Dogodilo se tako da je otac Matej 1535. godine na nedjelju nakon Uskrsa ubijen za vrijeme Sv. Mise na glavnom oltaru samostanske crkve u Kamenskom. Ubio ga je poglavar plemićke zadruge, neki Brcković iz sela Otok nekoliko kilometara od samostana.

Sukob se temeljio na tzv. jezičnom pitanju. Naime većina pavlinskih samostana u Hrvatskoj bili su glagoljaški samostani, te su pavlini koristili taj ljudima bliski svakodnevni jezik u Sv. Misi, ali i svojim redovničkim molitvama. Samostane koji su imali od Crkve privilegij glagoljanja zvalo se glagoljaškim samostanima. Iz različitih povijesnih razloga nisu svi samostani imali taj privilegij, a tamo gdje ga nije bilo nije se smjelo u liturgiji glagoljati, tj. služiti Sv. Misu na glagoljici. Susjedi samostana plemići Brckovići bili su izrazito skloni glagoljici. Zato su više puta zaprijetili redovnicima iz Kamenskog, želeći da se za njih i njihove obitelji služi Sv. Misa na glagoljici, a ne na latinskom jeziku. Toga dana bio je blagdan mladog Uskrsa, danas nedjelja Božanskog milosrđa. Veliko mnoštvo okupilo se na blagdanskoj poldanici. Za vrijeme Sv. Mise provali Brcković iz Otoka oružanom rukom u samostan te crkvu i smakne na velikom žrtveniku oca Matiju dok je taj svetu službu vršio. Otac Matija je znao da će pripadnici tog plemena biti taj dan na Sv. Misi. Ipak je pristupio oltaru i poslušno služio Sv. Misu na jeziku na kojem je morao. Ostao je poslušan i prinio žrtvu Svevišnjem, poslušan do smrti, kao i Gospodin Isus na križu. Netko može reći, pa mogao je pobjeći ili ne služiti Sv. Misu, ili se dogovoriti služiti na glagoljici i vuk sit i janje cijelo.

Ali i Isus se mogao nagoditi s farizejima i Pilatom te ne umrijeti na križu. I Isusu su na golgoti dovikivali siđi s križa spasi sebe i nas… Detalje ovog stravičnog zločina ne znamo, čitavo pleme Brckovića iz Otoka izopćeno je iz Crkve te je taj rod uskoro zatrt u sukobima s Turcima. Ipak žrtva poslušnosti oca Matije kod Boga je sigurno primljena. Možda je i to razlog da je upravo samostan Kamensko prvi obnovljen nakon povratka pavlina u Hrvatsku 1972. godine.

Zašto je poslušnost toliko važna? Svaki redovnik nakon godine kušnje polaže zavjete. Ti zavjeti su u različitim zajednicama različiti. Pavlini zavjetuju poslušnost Bogu i poglavarima. Svaki svećenik prije ređenja javno obećava biskupu i njegovim nasljednicima poštovanje i poslušnost. Poslušnost je zahtjevna i traži ne samo nadljudski napor i želju već i posebnu Božju milost. Svaki čovjek ima potrebu vršenja svoje volje i ostvarivanja svojih zamisli. Dok poslušnost iako čovjeka ograničava istovremeno otvara za njega nebo; kako se Bogu posvećena duša ne bi izgubila u svojim planovima i vršeći svoju volju skrenula s evanđeoskog puta. Upravo poniznost je čuvarica svih kreposti i onaj tko je poslušan mora vjerovati u život vječni, samo onda poslušnosti ima puni smisao. I redovnik koji nije poslušan – loš je redovnik. Zato je otac Matija pružio primjer poslušnosti Crkvi koji ni nakon više stoljeća – ne blijedi, već budi divljenje. Jer onaj tko je spreman podnijeti mučeništvo poradi vjernosti Bogu svjedoči da život na zemlji nije sve, već postoji život vječni, život radi kojega se isplati žrtvovati ovozemaljski život.

fr. Gaudencije Vito Spetić OSPPE