Doniraj i pomozi nam:

IBAN: HR89240700011 00413690

Bic/Swift Code: OTPVHR2X

Hrvatska Pavlinska Provincija

Kamensko 53

47 000 Karlovac

Zovite, pišite, dođite

Lokacije naših samostana i kontakt

Nalazimo se na tri lokacije u Hrvatskoj

Pavlinski samostan Kamensko

Pavlinski samostan u Kamenskom pokraj Karlovca osnovala je 1404. g. grofica Katarina Frankopan. Prije ratova s Turcima samostan je po bogatstvu bio uspoređivan s matičnim samostanom u Lepoglavi. Oko 1570. g. pavlini su zbog turskih napada bili prisiljeni napustiti samostan, a vraćaju se nakon rata. 1684. g. samostan i crkva se ponovno obnavljaju. Ukrašavao ih je poznati pavlinski barokni slikar Gabrijel Taller.

  1. g. samostan je ukinut odlukom cara Josipa II., a 1972 g. Pavlini se ponovno vraćaju u Kamensko. Dolaze redovnici iz Poljske i započinju obnovu pavlina u Hrvatskoj.

U Domovinskom ratu samostan je teško stradao, budući da je Kamensko bilo okupirano. Nakon Oluje i oslobođenja Kamenskog, započinje još jedna dugotrajna i mukotrpna obnova samostanskog kompleksa i crkve.

  1. g. crkvu je posvetio kardinal Josip Bozanić sa zadarskim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom. Proslavljena je šeststota godišnjica osnutka samostana, a radovi obnove polako su privedeni kraju.

Danas su u samostanu u Kamenskom šest pavlina koji upravljaju i istoimenom župom.

Župa Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu – Kamensko nastala je 1789. g. Naime, pavlini su ukinuti 1786. g., a kako je župna crkva u Gornjem Mekušju stradala, pavlinska crkva na Kamenskom postaje župna crkva i sjedište župe. Crkvom i samostanskim kompleksom upravljaju svećenici zagrebačke nadbiskupije do 1972. g., kada se pavlini ponovno vraćaju u Kamensko i preuzimaju upravljanje župom.

http://www.zupakamensko.com

Adresa

Kamensko 53.
47000 Karlovac

Broj telefona

047/641-800

Pavlinski samostan Svetice

Pavlinski samostan Svetice utemeljen je 1627. g. Nalazi se na istoimenom brdu kod Ozlja. Prvi prior ovog samostana je bio Ivan Belostenec. Ukinut je 1786. g.

Pavlini se ponovno vraćaju u Svetice tijekom Domovinskog rata, budući da je samostan u Kamenskom bio okupiran. Tada preuzimaju i župu Svetice. Danas su u samostanu dva redovnika.

Više o samostanu na: http://svetice.com

Adresa

Svetice 5
47280 Ozalj

Email

pater.marko@gmail.com

Samostan Sv. Petar u Šumi

Car Fridrih II. dao je 1459. g. pavlinima napuštenu benediktinsku opatiju u Sv. Petru u Šumi. Pavlini ovdje osnivaju samostan, a u njemu i novicijat i osnovnu školu za svu istarsku djecu. Po veličini ovaj je samostan bio odmah iza samostana u Lepogavi. Ukinut je 1786. g.

Pavlini se vraćaju u Sv. Petar u Šumi 1993. g. Danas se samostanski kompleks polako obnavlja, a u njemu trenutno žive dvojica pavlina te upravljaju i župom Sv. Petar u Šumi.

Adresa

Sv. Petar u Šumi 2
52404 Sv. Petar u Šumi

Email

plovanskiuredsvetipetar@gmail.com

Pavlini
Red Svetog Pavla
Prvog Pustinjaka