Teološki simpoziji o Josipu Turčinoviću

Obnoviti sjećanje na neku osobu ili neki događaj, ne znači ništa drugo nego oživjeti i aktualizirati osobu ili događaj iz prošlosti u sadašnjost. Sam Isus u evanđelju govori kako nije sve za baciti u zaborav što se dešavalo u prošlosti, nego upravo je mudrost u tome da znam na vrijeme iz svoje riznice iznijeti staro skupa s novim.

Kao svećenik i teolog uvijek se radije vračam u prošlost i ”kopam” po starim knjigama kršćanskim mislioca tražeći bisere koji itekako mogu poslužiti danas svima nama u boljem shvaćanju Božje poruke. Između ostaloga to su već provjerene misli kao pravovjerne, tj. one koje nas ne mogu odvesti s ispravnoga puta već slijedeći ih ispravno vodimo sebe i druge prema Isusu. Iako je istina Božje poruke u temelju uvijek ista, ipak vrijeme u kojem živimo nije isto kao i ono u kojem je živio Toma Akvinski ili još ranije sv. Augustin. Društvo je danas drugačije uređeno. Nemao niti približno slične probleme kao oni koji su živjeli u srednjem vijeku i naša egzistencija je opterećena potpuno novim poteškoćama za koje u povijesti ljudi nisu imali pojma.

Druga epoha različit ambijent oblikuje naš način shvaćanja stvarnosti i zbog toga da shvatimo temelj koji je uvijek isti, treba se poslužiti i drugačijim jezikom. I tu stojimo pred cijelim problemom i pokušajem odgovora: Zašto naše mreže koje bacamo ne love ribe? Odnosno zašto mnogi pokušaji naših propovijedi ne pridobivaju ljudska srca za Krista?     Zato ćemo kao supetarci obnoviti sjećanje na supetarca koji je u svom radu i djelovanju istovremeno i stari i novi. Josip Turčinović u svome je životu doživio veliku promjenu unutar Crkve i sam se je suočio s velikom promjenom u društvu koja je tražila nove načine evangelizacije. U njegovoj osobi kulminiralo je evanđelje domaćina koji iz svoje riznice vadi staro i novo, s željom da pokuša približiti kraljevstvo nebesko.

Smatram da svjedočanstvo starijih u vjeri može obnoviti i žar naše vjere, stoga sve vas pozivam na simpoziji koji je smišljen na način da se održe tri predavanja, koja bi s tri različita gledišta sagledala njegov rad. Slijedeći dan u nedjelju 15.10. u 11.00h, poznati franjevac iz Splita Ante Vučković, održao bi misu zahvalnicu u župnoj crkvi u Sv. Petru u Šumi.