Proslava zaštitnika reda Sv. Pavla I. Pustinjaka

U drevnom pavlinskom samostanu na Kamenskom kod Karlovca, pavlini su u ponedjeljak 15. siječnja proslavili svetkovinu sv. Pavla Prvog Pustinjaka, uzora i zaštitnika pavlina, koji upravo od njega uzimaju svoj naziv.

Prije mise održana je pobožnost sv. Pavlu koja se sastoji od himana i zaziva koji potječu iz kasnog srednjeg vijeka, dok su na hrvatski jezik prepjevani tek prije pola stoljeća po župniku iz Strizivojne Mitru Dragotincu. Svečanu misu predvodio je viceprovincijal Hrvatske pavlinske viceprovincije Sv. Marije Kraljice Anđela fr. Ivan Šarić, a propovijedao je fr. Marko Kornelije Glogović. U propovijedi istaknuo je kako Bog uvijek izabire malene i posljednje, ali one koji dolaze k njemu, tako i samo ime Paulus znači maleni, a maleni su ipak prvi pred Bogom. Na misi su sudjelovali i konfratar pavlinskog reda mons. Ferdinand Vražić kao i karlovački svećenici na čelu s preč. dekanom Draženom Karačićem. Liturgiju su animirali župni zbor župe Kamensko i KUD Stative iz Karlovca. Za svetkovinu sv. Pavla koja pada 15. siječnja, pavlini, župljani i štovatelji sv. Pavla pripremali su se pobožnostima kroz devetnicu od svetkovine Sv. Tri Kralja. Nakon mise svi štovatelji imali su prilike častiti relikvije sv. Pavla, kao i okupiti se na zajedničko agape.

Pavlinski samostan u Kamenskom osnovan je po Katarini Frankapan 1404. godine te su Katarina i njen suprug Stjepan pokopani u prvotnoj samostanskoj crkvi. Upravo u taj samostan vratili su se pavlini 1972. iz Poljske, čime je samostan postao temelj obnove reda u našoj domovini, a danas je sjedište viceprovincije koja okuplja tri hrvatska samostana. Na Kamenskom danas djeluje šest monaha pavlina, četiri svećenika i dva časna brata.

hkm.hr | Pavlin