Misa na ostacima pavlinskoga samostana u Vojniću

Na zidinama pavlinskog samostana u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Vojniću, petu godinu u nizu, u nedjelju 27. kolovoza slavljena je misa koju je predvodio i propovijedao pavlin s Kamenskoga o. Gaudencije Vito Spetić.

Koncelebrirali su domaći župnik fra Ivo Bošnjak, policijski kapelan PU Sisačko moslavačke don Ivo Borić te župnik susjedne Župe Svetih Petra i Pavla iz Gvozda fra Marko Hrgota. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika izrekli su vjernici laici, članovi gostujućeg KUD-a Gređani iz Topuskoga te domaćega KUD-a Sveti Ante Herceg-Bosna Tušilović.

Propovjednik se osvrnuo na nedjeljno evanđelje Mt 16,13-20. Isus u krajevima Cezareje Filipove pita učenike: „Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?… A vi, što vi kažete, tko sam ja?…“ To isto pitanje Gospodin postavlja nama, svakome posebno. Nećemo na to pitanje odgovoriti samo nedjeljom u crkvi, nego od ponedjeljka trebamo početi živjeti svoju vjeru jer nas Gospodin svakoga dana pita isto pitanje. Svojim životom u svakodnevnim situacijama i lijepim primjerom pokazat ćemo tko je za nas Gospodin Isus doista. Jedna od najvažnijih stvari za koju možemo moliti Boga svakoga dana jest da ga volimo sutra više nego danas, rekao je propovjednik.

Misno slavlje pjesmom i gitarom animirao je fra Marko Hrgota.

Lijep broj hodočasnika planinara iz domaćeg društva Petrovac 512 Vojnić te gosti iz Slunja, Gospića i Otočca okupili su se kod lovačke kuće Muljava odakle su se nakon blagoslova don Ive Borića zaputili planinarskim stazama.

Po završetku misnoga slavlja svi gosti nastavili su bratsko druženje uz okrjepu i veselje Kulturno-umjetničkog društva Gređani iz Topuskoga.

Na koncu je župnik fra Ivo Bošnjak zahvalio planinarskom društvu na organizaciji i hodočasnicima koji su sudjelovali u ovome slavlju, predstavnicima vojske i policije, načelnicima općina Topusko i Vojnić, braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i drugima.

ika.hkm.hr | Pavlin