Osvrt na 18. molitveni sabor za nerođene

U subotu 10. 9. u crkvi i pavlinskom samostanu Svetice (Ozalj) svečano je proslavljeno nacionalno godišnje okupljanje apostolata za život – udruge Betlehem. Ovaj je događaj, nazvan “Molitvenim saborom za nerođene” i ovog, 18. puta okupio stotine molitelja, prijatelja, simpatizera i podupiratelja udruge koja već više od dva desetljeća zauzeto djeluje na zaštiti i promicanju dostojanstva i svetosti svakog začetog djeteta, braka, obitelji. Sabor je započeo molitvom krunice i euharistijskim klanjanjem te nastavio sa svetom misom kao središnjim događajem ovog dana radosti u zajedništvu ljubavi prema najmanjima. U popodnevnom se dijelu molila Krunica Božjeg milosrđa, slušala su se mnoga lijepa svjedočanstva i obavijesti o radu udruga za život u Hrvatskoj. Skup se završio molitvom za trudnice, supružnike željne djece, za djecu i mlade, za osobe ranjene spontanim ili namjernim pobačajem.

Nekoliko je svećenika cijelo vrijeme ispovijedalo mnoštvo, sabor je predvodio fr. Marko Glogović, duhovnik i utemeljitelj pavlinskog apostolata za život. On je srdačno pozdravio goste iz mnogih krajeva Hrvatske te one iz Slovenije i Austrije, iz BiH također. Ovogodišnji je susret bio sav u znaku Međugorja: udruga Betlehem se na poseban način posvetila Kraljici mira te donijela odluku o većoj prožetosti međugorskom duhovnošću. Pater Marko je blagoslovio stotinjak Gospinih slika koje će “hodočastiti u pohodu mira” u obiteljima s raznim poteškoćama. Pred Gospinu su sliku pozvana i sva prisutna djeca koja su onda učinila posvetu svojih života Majci Mariji. 

Susret je trajao gotovo cijeli dan a završio je posebnom pobožnošću: prekrivanjem plaštem Gospe Gvadalupske (inače, trudnice) svih nazočnih. Ova je pobožnost nastala u Meksiku te se sve više širi svijetom. U Hrvatskoj postoje dva takva blagoslovljena plašta koja simboliziraju Marijinu zaštitu i majčinsku ljubav kojom nas grli i zakriljuje, jednog čuvaju pavlini u Sveticama a drugog udruga Betlehem u Zagrebu. Molitvenom saboru je prisustvovalo i nekoliko pavlina, uz provincijala fr. Ivana Šarića iz Karlovca.