Post, molitva i milodar

PEPELNICA

ČITANJA:

Jl 2,12-18; Ps 51,3-6a.12-14.17; 2Kor 5,20 – 6,2; Mt 6,1-6.16-18

Liturgija Pepelnice kroz Evanđelje ukazuje nam na strateški plan djelovanja kako dobro doživjeti korizmu. Ova strategija uključuje tri faze.

Prvi je post. Vrijedno je zapamtiti da to ne ovisi prvenstveno o, primjerice, negledanju televizije. To uključuje ne jedenje. Danas je ova praksa zamijenjena apstinencijom od mesa i slatkiša, ali to nema mnogo veze s pravim postom. U svetom vremenu koje počinje na Pepelnicu vrijedi ograničiti obroke i osjetiti na vlastitoj koži da čovjek zapravo ne živi samo o kruhu.

Crkveni Oci su govorili da postom, uskraćivanjem hrane i nekih zadovoljstava, dobivamo vrijeme i određena financijska sredstva. Što učiniti s njima? Vrijeme treba posvetiti molitvi, a ono što smo materijalno uštedjeli podijeliti s najsiromašnijima. A to su sljedeće dvije etape: molitva i pomoć najsiromašnijima (milodar). Bez njih post – i sama korizma – nema smisla.

Gospodin Isus nam također govori da se sve to mora dogoditi u tajnosti. Ne radi se o tome da se sramimo što smo kršćani, nego o tome da, s jedne strane, iskazujemo poštovanje prema onima kojima pomažemo (naša ih pomoć ne smije poniziti!), a s druge strane, pazimo da naša molitva bude prvenstveno izgradnja odnosa s drugima, Bog, a ne naša dobra slika u očima drugih ili vlastitih.

Imaju li ova tri korizmena razdoblja nešto zajedničko? Da. To je ljubav bez koje cijeli život nema smisla. Iz ljubavi trebamo moliti, iz ljubavi podržati svoju braću u potrebi i iz ljubavi se konačno uskratiti hrane za tijelo kako bismo otkrili da je ono što nam daje pravi život Riječ Boga Živoga.

Razmatranje iz knjige: Słowo jest blisko ciebie, opata Szymon Hiżycki OSB